Śledź w buraczkowej pierzynce
Wiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Ta wersja bardzo przypadła nam do gustu. Można go też zrobić z dodatkiem konserwowych ogórków. Śledź w buraczkowej pierzynce pojawia się na naszym stole nie tylko z okazji świąt, ale także na Sylwestra czy na karnawałowy bal.
Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie:
- Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem
- Marynowane śledzie II
- Jarzynowa sałatka ze śledziem
- Sałatka śledziowa z buraczkami
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledź z cebulą i jabłkiem
- Śledzie remoulade z selerem
- Marynowane śledzie
- Korzenny śledź z rodzynkami
- Piernikowy śledź
- Tatar ze śledzia
- Rolmopsy z ogórkiem
- Śledź pod buraczkiem
- Domowe rolmopsy z papryką
- Śledź po kaszubsku II
- Śledź wiejski
- Śledź po kaszubsku
- Śledź w oleju z cebulą
- Śledź w sosie czosnkowym
- Śledź w buraczkowej pierzynce
- Śledzie w pomarańczach i szafranie
Śledź w buraczkowej pierzynce
Składniki:
- ok 400 g filetów śledziowych a la matjas
- duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze
- 4 buraki upieczone w folii w piekarniku
- śmietana 18%
- 2-3 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce.
W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły".
uwielbiam mniam :D
OdpowiedzUsuńJa też :-)
Usuń