Surówka: biała rzodkiew i marchewka
W weekend zrobiliśmy sobie wypad na Mazury. Zimą jeziora też wyglądają pięknie, choć wszyscy wypatrujemy już upragnionej wiosny !
Jezioro Niegocin |
Port w Mikołajkach |
Gościniec Ryński Młyn |
Oczywistym i obowiązkowym punktem programu była smażona rybka, w tym przypadku sandacz. Do ryby dostaliśmy zestaw surówek, między innymi białą rzodkiew z marchewką. Zasmakowała nam, więc postanowiłam ją zrobić w domu.
Surówka: biała rzodkiew i marchewka
Składniki:
- 1 biała rzodkiew, ok 500 g
- 1 duża marchewka
- majonez ew. jogurt naturalny
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa ścieramy na grubej tarce. ja to robię w robocie kuchennym, który ma tarkę o dużo wiekszych oczkach niż tradycyjna ręczna tarka.
Dodajemy majonez, (jeśli chcemy, żeby surówka była lżejsza możemy dodać jogurt), sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotowe.
O surówa dla mnie :D A ja się zastanawiałam z czym białą rzodkiew można połączyć :)
OdpowiedzUsuńMówisz i masz ;-)
OdpowiedzUsuńO mamciu słodka ..to kiedy na obiad mam się zjawić/
OdpowiedzUsuńKiedy tylko zechcesz :-)
Usuń