Surówka: biała rzodkiew i marchewka


W weekend zrobiliśmy sobie wypad na Mazury. Zimą jeziora też wyglądają pięknie, choć wszyscy wypatrujemy już upragnionej wiosny !

Jezioro Niegocin
Port w Mikołajkach


Gościniec Ryński Młyn


Oczywistym i obowiązkowym punktem programu była smażona rybka, w tym przypadku sandacz. Do ryby dostaliśmy zestaw surówek, między innymi białą rzodkiew z marchewką. Zasmakowała nam, więc postanowiłam ją zrobić w domu.


Surówka: biała rzodkiew i marchewka

Składniki:
  • 1 biała rzodkiew, ok 500 g
  • 1 duża marchewka
  • majonez ew. jogurt naturalny
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Warzywa ścieramy na grubej tarce. ja to robię w robocie kuchennym, który ma tarkę o dużo wiekszych oczkach niż tradycyjna ręczna tarka.
Dodajemy majonez, (jeśli chcemy, żeby surówka była lżejsza możemy dodać jogurt), sok z  cytryny, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotowe.





Komentarze

  1. O surówa dla mnie :D A ja się zastanawiałam z czym białą rzodkiew można połączyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamciu słodka ..to kiedy na obiad mam się zjawić/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz