Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa
Jestem wielbicielką hiszpańskiej kuchni. Po tym jak zaczęliśmy robić domowe wędliny, postanowiłam poeksperymentować z chorizo. Przepis znalazłam na hiszpańskim blogu.
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa
Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa
Składniki:
Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy:
350 g słoniny
20 g soli (dałam pół na pół z peklosolą)
28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska)
200 g wody lub białego wina
2 ząbki czosnku
pieprz
jelita wieprzowe 28-30 mm
Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem !
Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy mikserem lub ręcznie.
Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Po tym czasie myjemy i moczymy jelita. Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje kiełbaski mają około 20 cm długości.
Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1,5 miesiąca aby dojrzały. U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie.
Domowe chorizo? Szacun! To juz wyzsza szkola jazdy :)
OdpowiedzUsuńDzięki ! Nie jest aż tak bardzo skomplikowane... Zachęcam :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam ! Robi się szybko, tylko później trzeba "trochę" poczekać :-)
OdpowiedzUsuńPoczekam aż będziesz miała okna otwarte, tylko daj znać kiedy będą wisiały, normalnie ślinotoku dostałam :)
OdpowiedzUsuńJuż wiosna, okna otwarte ;-)
OdpowiedzUsuńto muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Witam,
OdpowiedzUsuńczy zamiast mielenia mięsa można je pokroić ?
Tak, można je bardzo drobniutko pokroić.
Usuń"pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska)" -- czy ta papryka jest słodka czy ostra?
OdpowiedzUsuńTa której tutaj użyłam jest słodka, ale jeśli chcesz, żeby kiełbasa była pikantna, możesz też dodać ostrej.
UsuńSitko 13 tzn. średnica otworów 13mm?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam