Gołąbki z rzymskiego garnka

mielone mięso zawinięte w liście kapusty
Gołąbki z rzymskiego garnka



Do tej pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, jednak te z piekarnika smakują mi najbardziej, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołąbkach. Zdał egzamin na szóstkę! 

Zaletą garnka jest to, że nie ma potrzeby podlewania potraw wodą, trzeba go tylko namoczyć w zimnej wodzie przed pieczeniem. Podczas pieczenia woda zaczyna odparowywać, dzięki czemu potrawy są soczyste i aromatyczne.

 


Gołąbki  z rzymskiego garnka

Składniki:

  • 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg
  • 750 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g suchego ryżu
  • 1 cebula
  • sól 
  •  pieprz

Składniki na sos:

  • 1 kartonik 500 ml  przecieru pomidorowego
  • 1 mały kubek śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • szczypta cukru
  •  pieprz

Wykonanie

Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut. Pojedynczo zdejmujemy górne liście, starając się, aby się nie podarły. Jeśli są za twarde kapustę wkładamy ponownie do garnka i parzymy. Liście muszą być na tyle miękkie, żeby można było je zwijać.

W międzyczasie dokładnie mieszamy mikserem lub malakserem mięso, dodając parę łyżek zimnej wody, mięso musi być kleiste. Potem dodajemy posiekaną cebulę, ryż i przyprawy.

Z liści wycinamy twardawe białe części u nasady, nakłady po czubatej łyżce farszu i zwijamy w rulon, zakładając boki liścia do środka.

Ja gołąbki piekę w rzymskim garnku w piekarniku. Najpierw garnek przez 30 minut moczę w wodzie, następnie dno wykładam liśćmi kapusty, na to układam gołąbki, a na wierzch znowu liście.
Garnek wstawiam do zimnego piekarnika i piekę  1,5 godziny od momentu osiągnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni.

Do małego garnka wlewam przecier pomidorowy i śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołąbków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję natkę.
Gołąbki podaję polane sosem.
 


gołabki zawinięte w kapustę na brązowym talerzu

Komentarze

  1. Jak za mną chodziły gołąbki... zrobiłam zupę o podobnym składzie, bałam się ją nazwać ale poszła jak woda, pychota :) Agatko a tez garnek rzymski to co to takiego??

    OdpowiedzUsuń
  2. Emuś, to glinany garnek w ktorym się piecze bez wody i tłuszczu. Natomiast przed każdym użyciem trzeba go wymoczyć przez 30 minut w wodzie. Podczas pieczenia garnek oddaje tę wodę i potrawa nie jest sucha. Świetnie nadaja się do przygotowania rożnego rodzaju potraw np: chleba, ryb, zapiekanek, dań z drobiu (kurczaka, indyka), pieczeni mięsnych, lasagne, risotto, dań z warzyw (ziemniaków w mundurkach), faszerowanych papryk, itp.

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, dzis kupilam sobie garnek rzymski, szukam przepisow, i ten znalazam :), uwielbiamy golabki :). Prosze powiedziec czy ryz i cebula dodawane do miesa sa surowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ryż i cebula są surowe, aczkolwiek cebulę można też przesmażyć wcześniej na maśle. Smacznego :).

      Usuń

Prześlij komentarz