Pierogi ze szpinakiem i fetą
W moim domu wszyscy uwielbiamy pierogi. Najbardziej lubiane są w wersji klasycznej, czyli ruskie i z mięsem. Dziś postanowiłam troszkę odbiec od klasyki i spróbować innych smaków.Oto pyszne pierogi z farszem ze szpinaku i fety. Zróbcie, będziecie zachwyceni.
Pierogi ze szpinakiem i fetą
Składniki na ciasto pierogowe:
ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem
Składniki na farsz:
1 kg mrożonych brykietów szpinakowych
25-30 dag fety
3 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie ciasta:
Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok.
Wykonanie farszu:
Brykiety wsypujemy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do masy szpinakowej wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
A potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy i kleimy pierogi.
Wykonanie farszu:
Brykiety wsypujemy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do masy szpinakowej wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
A potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy i kleimy pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczka soli, gotujemy pierogi od momentu wypłynięcia ok. 2-3 minuty.
Pierogi podajemy polane śmietaną, a u nas w domu, koniecznie też maggi :-)
Pierogi wyglądają superowa ..
OdpowiedzUsuńa tak przy okazji zapraszam do mnie po wyróżnienie
O mamo, Lucy ! Lecę :-)
OdpowiedzUsuń