Sałatka: buraczki i feta


Przywołuję wiosnę kolorami !
Słodkawe pieczone buraki i słona feta, do tego sos czosnkowy... A na koniec grubo zmielony pieprz, dodany przez Ślubnego.

Sałatka: buraczki i feta

Składniki:
3-4 buraki upieczone w piekarniku
15 dag fety
kilka różyczek brokuła
1 łyżka majonezu
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
1 ząbek czosnku
sół, pieprz

Wykonanie:
Buraczki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, układamy na talerzu. Brokuły blanszujemy przez ok. 1 minutę, odcedzamy.
Z majonezu, oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos. Na buraczki układamy kawałki fety, rozkładamy różyczki brokuła, polewamy sosem. Na wierzchu przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem.

Komentarze