Souvlaki z grillowanymi warzywami


Zainspirowana wpisami z bloga Lepszy Smak postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukinii, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki.


Souvlaki z grillowanymi warzywami

Składniki:
3 piersi z kurczaka
1 średni bakłażan
2 młode cukinie
20 dag pieczarek
patyczki do szaszłyków
olej

Marynata do szaszłyków:
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka rozkruszonego suszonego chilli
1/3 szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól


Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kawałki 3 cm x 3 cm. Składniki marynaty mieszamy, (dwie łyżki odlewamy do innej miseczki) i dodajemy do niej mięso. Odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, im dłużej tym lepiej.
Po tym czasie mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Rozgrzewamy grilla elektrycznego, smarujemy olejem jego powierzchnię i układamy szaszłyki. Smażymy ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Cukinię i bakłażana kroimy w podłużne plastry, pieczarki nadziewamy na patyczki. Warzywa smarujemy przy pomocy pędzla marynatą do mięsa. Smażymy na grillu z obydwu stron, Należy pamiętać, że cukinia doskonale smakuje na pół surowo, natomiast bakłażan musi być miękki.


Mieszanka ziół do marynaty



Komentarze