Tagliatelle z sosem śmietanowym
Młodsze dziecię zażyczyło sobie makaronowe wstążki z sosem śmietanowym. Szybki przegląd lodówki... i oto jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron.
Składniki:
- 250 g suchego tagliatelle
- 250 g pieczarek
- 3 cienkie kotlety schabowe pokrojone w paski
- 1 duże opakowanie śmietany 18 %
- 3 łyżki starego żółtego sera
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- odrobina chili w płatkach
Wykonanie:
Kawałki schabu oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę szybko mieszając, aby śmietana nam się nie zważyła Stawiamy z powrotem na kuchenkę i podduszamy wszystko razem na małym ogniu dłuższą chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać odrobinę wody.
Przyprawiamy wedle gustu.
W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w dużym garnku i gotujemy makaron, według zaleceń producenta.
Tagliatelle łączymy z sosem i posypujemy tartym serem.
Nazwa makaronu bardzo egzotycznie brzmi a potrawa taka prosta:D
OdpowiedzUsuń