Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine
Choć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r.
Nie jest to klasyczna tarta lotaryńska, ponieważ we Francji piecze się ją nieco inaczej, głównie chodzi o składniki ciasta, do którego nie daje się jajka ani śmietany.
Proporcje na formę o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 250-260 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajo
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 100 g startego żółtego sera
- 3 jaja
- 125 g wędzonego chudego boczku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Składniki na ciasto powinny być wyjęte z lodówki dopiero tuż przed zagniataniem ciasta. Kruche ciasto lubi zimno.
- Składniki ciasta wrzucamy do malaksera lub robota i w 1 minutę mamy piękne kruche ciasto. Jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota, ciasto zagniatamy w miarę szybko w misce.
- Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Natłuszczamy formę do tarty, wyklejamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiego zbrązowienia ciasta.
- W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz boczku.
- Boczek układamy na podpieczonym cieście, na to wylewamy farsz.
- Pieczemy ok. 45-50 minut.
Fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuń