Wiosenna galaretka z kurczakiem
Oto i dalszy ciąg odchudzania naszych dań ! Tym razem lekka i posiadająca małą ilość kalorii pierś z kurczaka w galaretce.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
3 listki laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 litry wody
żelatyna w proszku (ilość jest uzależniona od ilości wywaru jaka nam zostanie i od proporcji jakie są podane przez producenta na opakowaniu)
sól, pieprz
3 jajka ugotowane na twardo
sok z cytryny
sok z cytryny
Wykonanie:
Warzywa obieramy, wkładamy do garnka razem z piersią i przyprawami. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Wywar odcedzamy i dokładnie mierzymy ile go mamy (u mnie zostajwe około 1.5 litra). Dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Jajka możemy pokroić w plastry lub w ósemki.
Wybieramy naczynia, w których będzie tężeć galaretka, Mogą to być salaterki lub szklanki. Ja swego czasu kupiłam takie fajne foremki z przykrywkami. Wspaniale zdają egzamin !
Po kolei układamy marchewkę, mięso, jajka, potem następna warstwa.
Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Delikatnie wlewamy wywar do salaterek i odstawiamy do stężenia.
W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki, a marchewkę w plasterki. Jajka możemy pokroić w plastry lub w ósemki.
Wybieramy naczynia, w których będzie tężeć galaretka, Mogą to być salaterki lub szklanki. Ja swego czasu kupiłam takie fajne foremki z przykrywkami. Wspaniale zdają egzamin !
Po kolei układamy marchewkę, mięso, jajka, potem następna warstwa.
Doprawiamy wywar solą i pieprzem. Delikatnie wlewamy wywar do salaterek i odstawiamy do stężenia.
Jejku, Agatko, ale pędzisz, ja jeszcze w gulaszu jestem. Strasznie dużo zaległości kulinarnych mam. Galaretkę z kurczaka lubię bardzo, ale ja dodaję jeszcze kilka zielonych groszków na porcję.
OdpowiedzUsuńEwcia, ja też dodaję, ale mąż wyjadł mi cały groszek konserwowy ;-( i musiałam zrobić bez...
OdpowiedzUsuń