Domowa polędwica wędzona
To kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.
Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam !
Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam !
Składniki:
3 kg schabu wieprzowego
180 g peklosoli
1,2 litra wody
Wykonanie:
Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez 5 dni, pamiętając aby raz dziennie obrócić mięso. Schab musi być w całości przykryty płynem. Temperatura peklowania 4-6 stopni Celsjusza.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy, robimy otwór na sznurek i pozostawiamy schab do osuszenia w chłodnym miejscu na około 6-8 godzin. Jeśli mięso będziemy osuszać w temperaturze pokojowej, wystarczą 4 godziny.
Polędwicę wędzimy ciepłym dymem w temperaturze 50-55 stopni przez 4 godziny. Po tym czasie podnosimy temperaturę w wędzarce i podpiekamy mięso w temperaturze 70 stopni przez 30 minut. Wtedy nie ma już konieczności parzenia polędwicy. Jest gotowa do jedzenia :-)
Domowe wedliny zawsze beda gorowaly nad tymi faszerowanymi chemia, konserwantami i woda ze sklepu. Zdrowe odżywianie jest teraz w cenie, tym bardziej ze tak wszystko teraz szybkie sie dzieje i nie ma na nic czasu.
OdpowiedzUsuńsuper przepis aż ślinka cieknie ..chcę sobie w tym roku też zrobić wędzarnię na działce ...będę miała gotowe przepisy ...
OdpowiedzUsuńLucy, koniecznie zrób wędzarnie, zobaczysz jaka to radocha :-)
OdpowiedzUsuń