Kopytka, ziemniaczane kluseczki
Kopytka... smak babcinej kuchni ! A najlepsze jest zawsze na końcu: wylizywanie talerza z resztek sosu, gdy nikt nie widzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni.
Kopytka, ziemniaczane kluseczki
Składniki:
- 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- ok. 1 szklanki mąki pszennej*
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do podsypywania
* ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.
W sporym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczka soli. Kopytka trzeba formować na bieżąco, bo pozostawione dłuższą chwilę na blacie zaczynają się kleić.
Z zagniecionego ciasta odcinamy jeden kawałek, formujemy z niego wałeczek, podsypując mąką. Następnie wałeczek lekko przygniatamy, żeby zrobił się płaski i operując nożem po skosie odcinamy niewielkie kluseczki.
Kluski wrzucamy na wrzątek, gotujemy minutę od wypłynięcia.
Kopytka możemy przechowywać w pojemniku w lodówce, skropione niewielką ilością oleju lub roztopionego masła, aby się nie posklejały.
pyszne są też sobie jutro planuje takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńZ jakim sosem je podajesz ?
UsuńKopytka wyglądają perfekcyjnie, aż człowiek głodny się robi jak patrzy na takie cuda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Jest mi niezmiernie miło uczestniczyć w Twojej akcji :-)
Usuń