Pljeskavica, czyli serbskie mielone
Ostatnio znajomy Serb poczęstował nas mięsnymi grillowanymi kotletami. Pyszne ! Sezon grillowy na rozbiegu, więc pljeskavica będzie doskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki !
Składniki:
- 1 kg zmielonej w domu łopatki wieprzowej
- 1 duża czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej*
- sól, pieprz
* To mój dodatek do dania, wędzona papryka nadała mięsu wspaniały aromat.
Wykonanie:
Do miski wkładamy mięso, posiekaną cebulę i papryczkę, wsypujemy przyprawy i dolewamy 1/2 szklankę zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie nam kleista masa. Najlepiej robić to mikserem.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety, które smarujemy olejem i układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron 3-4 minuty, w zależności od grubości naszych kotletów.
Pjeskavicę podałam z grillowanym bakłażanem i cukinią.
ale pyszności:) pięknie się prezentuje:) pozdrawiam: martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie! W tym roku wakacje w Chorwacji, a tam pljeskavica tez popularna, na pewno sprobuje.
OdpowiedzUsuńWypróbuj i podrzuć jakiś nowy przepis :-)
OdpowiedzUsuńmusi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńI jest ;-)
Usuńo jeziu, jeziu, jak mi się podoba ! Niech no tylko słońce przygrzeje !!!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wcale nie trzeba czekać na słoneczko, wystarczy patelnia grillowa ;-)
UsuńOj , głodna się zrobiłam, miałam dziś mielone ale bez papryki a tym bardziej wędzonej , gdzie to cudo można nabyć ??
OdpowiedzUsuńEmuś, w Arkadii w Kuchniach Świata lub na Allegro.
Usuń