Ryż sezamowy
Przepis na ten ryż już jakiś czas temu zagościł na naszym stole. Jest doskonałym dodatkiem do dań orientalnych, my go jadamy również jako dodatek do drobiu. Wypatrzyłam go na forum kulinarnym cin.cin. Tym razem ryż przygotowała moja młodsza córka Ola. Wyszedł jej znakomity. Zachęcam do wypróbowania w domu ! Podaję przepis na gotowanie ryżu w parowarze, bo to mój ulubiony sposób przyrządzania ryżu.
Składniki:
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki nasion sezamu
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Ryż przepłukujemy wodą, wrzucamy do specjalnego pojemnika do gotowania ryżu na parze, zalewamy wodą i dodajemy olej sezamowy i sól. Nastawiamy timer na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy delikatnie ryż.
W międzyczasie prażymy na suchej patelni sezam.
Gdy ryż jest już gotowy dodajemy sezam, masło i szczypiorek, mieszamy.
Ale smakowicie wygląda ....
OdpowiedzUsuńciekawe jaki w smaku ?
Lucy, my go b. lubimy i nawet mój mąż, który ryżu nie tyka, ten sezamowy zajada ze smakiem.
OdpowiedzUsuń