Szparagi z sezamem
Aniado wrzuciła ostatnio na swojego bloga Lepszy smak bardzo prosty i pyszny przepis na szparagi. Z tym, że ja szparagi robię na parowniku. Polecam !
Szparagi z sezamem
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Parujemy na parowniku około 15 minut.
W międzyczasie sezam prażymy na suchej patelni, gdy uzyska lekko brązowy kolor dodajemy do niego masło. Delikatnie je podgrzewamy czekając, aż się spieni.
Ugotowane szparagi wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy masłem z sezamem. Doprawiamy do smaku.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Parujemy na parowniku około 15 minut.
W międzyczasie sezam prażymy na suchej patelni, gdy uzyska lekko brązowy kolor dodajemy do niego masło. Delikatnie je podgrzewamy czekając, aż się spieni.
Ugotowane szparagi wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy masłem z sezamem. Doprawiamy do smaku.
z sezamem jeszcze nie jadłam, ciekawe:)
OdpowiedzUsuńA Lucyna ostatnio pytała o szparagi, , chyba mi smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńTeraz najlepszy czas na szparagi ! Ja uwielbiam zielone, i nie trzeba ich obierać ;-)
OdpowiedzUsuń