Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Jogurtowe ciasto z rabarbarem |
Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z kulinarnej skarbnicy wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta! Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce, tylko nie moga być zbyt wilgotne, bo zrobi sie nam zakalec.
Koniecznie pamiętajcie, aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową.
Koniecznie pamiętajcie, aby wszystkie składniki ciasta miały temperaturę pokojową.
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na ciasto:
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka jogurtu
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 3 laski rabarbaru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- cukier puder
- 185 g maki
- 100 g cukru
- 1/2 kostki masła
- cukier waniliowy
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.
Rabarbar kroimy w plasterki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut.
Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy w małym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki kruszonki. Wszystko należy dobrze wymieszać, ja to robię mikserem. Przed posypaniem ciasta kruszonka musi być schłodzona.
* Z reguły jednorazowo robię większą ilość kruszonki, potem wrzucam ją do plastikowego pojemnika i wkładam do zamrażarki. W ten sposób mam gotową kruszonkę na następny raz i nie muszę czekać aż wystygnie.
ale pychoty
OdpowiedzUsuńi talerz mojej Babci!:)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:)
Włocławek rządzi :-)))
UsuńMmm, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń