Kiełbaski na grilla
Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z fantastycznego bloga Lepszy smak. Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub z mixem sałat z pomidorkami i fetą. I koniecznie z sosem tzatziki :-)
Składniki na 12 sztuk:
1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki
4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki
2-3 łyżki zimnej wody
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
patyczki do szaszłyków
Składniki czerwonej greckiej przyprawy:
2 miarki suszonego oregano
1 miarka suszonego tymianku
1 miarka płatów chilli
Wykonanie:
Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy na grillu, najwygodniej będzie na aluminiowych tackach.
Komentarze
Prześlij komentarz