Lody rabarbarowe
To moje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia. Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą do mojego lodowego menu !
Składniki na 2 litry lodów:
- 500 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
- 150 ml cukru
- ½ l śmietanki 30%
- 1 puszka skondensowanego mleka, około 400 g
Rabarbar wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy, nie dodajemy wody !!! Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Później masę przelewamy do plastikowego pudełka i całkowicie studzimy. Kto nie lubi kawałków owoców w lodach może rabarbar zblendować.
Lody przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na 5 godzin. Raz na godzinę mieszamy je trzepaczką lub blendujemy.
pyszne muszą byc:) nie jadłam takich:)
OdpowiedzUsuńTo był mój pierwszy raz i miłość od pierwszego wejrzenia... zjedzenia :-)
UsuńCieszę się, że ci smakowały lody z mojego przepisu. Też weszły na stałe do mojego lodowego menu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie /Gosia
Pychota :-). Lada moment przyjdzie maszynka do lodów, więc będę szaleć !
UsuńMam jeszcze ochotę na truskawkowe, poszukam u Ciebie przepisu !
mniam, pychota!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie ich do akcji rabarbarowej:)
pyszności!!! dziękuję za dołączenie do akcji z konkursem u mnie :)
OdpowiedzUsuń