Makaron ze szpinakowym pesto
Szpinakowe pesto czekało w lodówce na konsumpcję... Nie miałam innego makaronu, więc padło na spaghetti. Może bardziej klasycznie by było z penne, ale i tak bardzo smakowało. Polecam wielbicielom makaronów.
Składniki
- 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki oliwy z oliwek EV
- 4 łyżki starego twardego sera typu parmezan
- sól, pieprz
- 1/2 opakowania makaronu (kształt i rodzaj wedle gustu)
- 50 g parmezanu lub innego twardego sera typu parmezan
- oliwa z oliwek EV
Wykonanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości wody zgodnie z zaleceniami producenta.
Wszystkie składniki na pesto blendujemy razem.
Makaron odcedzamy, od razu mieszamy z pesto, posypujemy świeżo startym serem i delikatnie skrapiamy oliwą.
Smacznego !
Wszystkie składniki na pesto blendujemy razem.
Makaron odcedzamy, od razu mieszamy z pesto, posypujemy świeżo startym serem i delikatnie skrapiamy oliwą.
Smacznego !
niedawno gotowałam coś baaardzo podobnego. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://orcia.blogspot.com/2013/06/konkurs-kuchnia-z-rozan.html
dużo nagród do zdobycia!
Orcia, chętnie wezmę udział w Twoim konkursie. Właśnie kupiłam tę książkę :-)
Usuńoj zjadłabym taki makaron :)
OdpowiedzUsuń