Młode ziemniaczki w rozmarynie
Proste i nie wymagające zachodu danie ! Czosnek, oliwa i rozmaryn... idealny tercet dla ziemniaków. Z reguły podaję je z sosem jogurtowo-ziołowym lub z tzatzikami.
Przepis zaczerpnięty ze strony www.cincin.cc.
Przepis zaczerpnięty ze strony www.cincin.cc.
Młode ziemniaczki w rozmarynie
Składniki:
- 1 kg młodych małych ziemniaczków
- 1 główka czosnku
- oliwa z oliwek EV
- sól morska gruba
- rozmaryn
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, sól i rozmaryn.
Najpierw ziemniaki lekko podsmażamy przez około 5 minut, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut, mieszając co jakiś czas. czas duszenia zależy od wielkości ziemniaków.
pyszne sa, własnie dzisiaj na obiad zrobiłam takie:)
OdpowiedzUsuńAle fajnie :-)
UsuńNajładniejsze ziemniaki, jakie widziałam :) Wyglądają smakowicie, nawet dla kogoś kto nie przepada za tymi warzywami.
OdpowiedzUsuńTymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com
No to lecę oglądać tartę :-)
UsuńBardzo Ci dziękuję za życzenia :)
OdpowiedzUsuńJa nie chcę porcji, ja poproszę wszystkie :) Pycha! :)
OdpowiedzUsuńło boszeeee... nie wiem jak usunąć wpis na cook'd x 5 :(
OdpowiedzUsuńNie przejmuj się, Cook'd da sobie radę :).
UsuńDzięki za dodanie zdjęcia :-).