Mus rabarbarowy
Została mi nadwyżka rabarbaru po upieczeniu ciasta i zastanawiałam się co z nim zrobić... ? Dżem z samego rabarbaru, nie bardzo... Postanowiłam więc go udusić z niewielką ilością cukru. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Dodałam go np. do koktajlu truskawkowego, mąż smarował nim ciasto z truskawkami... Już kupiłam kolejne 2 kilogramy rabarbaru :-)))
Składniki:
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Rabarbar kroimy w plasterki, przekładamy do płaskiego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 godziny, żeby rabarbar puścił trochę soku.
Następnie powoli doprowadzamy go do wrzenia (jeśli jest taka potrzeba podlewamy go niewielką ilością wody) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około godziny.
Rabarbar przecieramy lub blendujemy i nasz mus jest już gotowy
Mus możemy zamknąć w słoikach lub jeść go na bieżąco, przechowując w lodówce.
Z podanej ilości wyszły mi 3 małe słoiczki.
Agata czy Ty z kuchni wogóle wychodzisz?
OdpowiedzUsuńtakie cuda ...mniam palce lizać
Czasami wychodzę ;-)
OdpowiedzUsuńA na marginesie, cudny aniołek !
mniam, chodzi za mną!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)
1 kg rabarbaru i tylko 5 łyżek cukru... ja najprawdopodobniej musiałabym odwrócić proporceje. Słodziara jestem ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda