Domowe lody cafe latte
Dziś kolejne lody z mojej maszynki, wypatrzone na blogu bistro mama. Dodałam troszkę więcej cukru niż w przepisie źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-)
Składniki:
400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
300 g śmietany kremówki 36%
6 łyżek cukru pudru
1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej)
Wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy w misce na puszystą sztywną piankę. Chowamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę, gdy śmietanka będzie już sztywna dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Mleczną piankę, kremówkę i napar kawowy łączymy i delikatnie mieszamy.
Powoli przelewamy do uprzednio zmrożonej miski z maszynki do lodów i kręcimy 60 minut.
Po tym czasie lody przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy około 3 godzin.
Wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy w misce na puszystą sztywną piankę. Chowamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę, gdy śmietanka będzie już sztywna dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Mleczną piankę, kremówkę i napar kawowy łączymy i delikatnie mieszamy.
Powoli przelewamy do uprzednio zmrożonej miski z maszynki do lodów i kręcimy 60 minut.
Po tym czasie lody przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy około 3 godzin.
takie lody podbija serca wszystkich smakoszy letnich deserów!
OdpowiedzUsuńFajne! a mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone?
OdpowiedzUsuńNiesłodzone !
UsuńUmknęło mi, dzięki, zaraz poprawiam :-)
uwielbiam lody kawowe mniaaaammm....
OdpowiedzUsuńuwielbiam lody kawowe mniaaaammm....
OdpowiedzUsuń