Kruchy spód, lekka pianka i borówki
U mnie w dalszym ciągu krzaczki borówek uginają się od owoców. Upiekłam więc kolejne ciasto, tym razem wykorzystując przepis na kruche ciasto rabarbarowe. A ponieważ zostały mi białka z produkcji lodów, postanowiłam je dorzucić i zrobić więcej słodkiej pianki.
Kruchy spód, lekka pianka i borówki
Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
szczypta soli
Składniki na piankę bezową:
8 białek
szczypta soli
500 g borówek amerykańskich
1,5 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Z zimnej margaryny, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy kardamonem i cynamonem. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na koniec dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
pyszne ciacho:) ja robię takie z gruszkami albo jabłkami też smaczne:)
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest rewelacyjne ze wszystkimi owocami, to fakt !
UsuńZjadłabym kawałek,wspaniałe ciacho,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńile bezy <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!