Kukurydza gotowana na parze
Uwielbiam ten najprostszy sposób na przygotowanie kukurydzy. Jestem zwolenniczką gotowania warzyw na parze, nie tracimy wtedy żadnych wartości smakowych ani odżywczych gotowanego warzywa wraz z wodą wylewaną po gotowaniu do zlewu.
Serdecznie zachęcam do takiego sposobu przygotowywania warzyw. Jeśli nie macie parowaru wystarczy zwykła metalowa nakładka do gotowania na parze lub metalowy durszlak.
Składniki:
4 kolby kukurydzy
masło
sól
Wykonanie:
Obrane z liści kolby kukurydzy układamy w parowarze lub innym naczyniu i gotujemy 15 minut.
Czas jest zależny od gatunku kukurydzy, ale wystarczy lekko nakłuć widelcem jedno ziarenko i sprawdzić czy już jest miękkie.
Po ugotowaniu kukurydzę musimy lekko przestudzić i albo polewamy ją stopionym masłem, albo układamy na niej jego kawałeczki, solimy i gotowe :-)
też czasem sobie robię taką, świetna jest:)
OdpowiedzUsuńkukurydzę mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńMam wspaniałą metę na kukurydzę, jest słodka i b. szybko się gotuje !
OdpowiedzUsuń