Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Od kiedy stałam się posiadaczką maszynki do lodów testuję różne przepisy. Dzisiaj przepis podpatrzony na blogu Kulinarne wariacje , troszkę przeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy.
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Składniki:
- 500 g truskawek
- 3 duże łyżki musu rabarbarowego
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 4 łyżki cukru
- 250 g śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Jogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy do niego truskawki rozgniecione widelcem i mus z rabarbaru i dalej miksujemy.
Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtowo-owocową.
Następnie lody przelewamy do maszynki do lodów, uprzednio odpowiednio zmrożonej i postępujemy zgodnie z zaleceniem producenta maszynki.
Potem przekładamy lody do pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki. Po 3-4 godzinach lody powinny być gotowe.
musze wyprobowac ten smak:D
OdpowiedzUsuńw lodówce marzną właśnie moje pierwsze lody - miętowe :D