Lody z borówką amerykańską
Wyczytałam gdzieś ostatnio, że borówki amerykańskie są uważane za eliksir młodości. W związku z tym ostatnio u mnie na tapecie borówki :-). Była tarta, teraz przyszła kolej na lody. Robiłam je na bazie przepisu z bloga Pora coś zjeść. Były to moje pierwsze lody na bazie żółtek. Lody wyszły rewelacyjne !
Składniki:
- 3 żółtka jaj
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 70 g cukru
- 50 g domowego cukru waniliowego
- 350 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. W kolejnej rozgniatamy widelcem borówki, jeśli nie lubicie kawałków owoców w lodach, to można je zmiksować.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i owoce mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut, następnie mroziłam w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.
o mniaam:)
OdpowiedzUsuńpyszne, a jaki kolor <3
pozdrawiam i dziękuję za udział w jagodowo nam 5!
I z borówek mają taki piękny kolor...? Bo się bałam, że mogą mi wyjść szarawe, a jagód nie mam możliwości kupić... Chyba jednak spróbuję :)
OdpowiedzUsuń