Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe
Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa czy wina. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu.
Hiszpanie zamiast gotowego majonezu sami go robią. Ucierają czosnek z sokiem cytrynowym, solą i oliwą. Powstaje pyszny gęsty czosnkowy sos, przepis znajdziesz tu → domowy majonez czosnkowy.
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:- 1 kg młodych małych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół.
W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki. W misce mieszamy majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek
Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone.
Chętnie zjadłybyśmy takie ziemniaki na obiad:) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńsuper przepis - musi być pyszny ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
brzmi pysznie, bardzo lubię czosnek więc pewnie by mi smakowało takie danie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie polecam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna akcja z tapas:) Będę zaglądać i wyczekiwać wpisów:)
OdpowiedzUsuńTeż mi wpadła w oko :-)
Usuńrobię podobną sałatkę, ale dodaje jeszcze jaja przepiórcze:) pychotka ;)
OdpowiedzUsuńMusi cudnie wyglądać :-)
OdpowiedzUsuń