Sałatka: bób, cukinia
Dziś szybka i prosta sałatka z sezonowych warzyw, czyli samo zdrowie. Delikatny bób i chrupiąca surowa cukinia... polecam !
Składniki na 2 porcje:
2 żółte okrągłe cukinie
1 kopiasta szklanka bobu
2 garści rukoli
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek EV
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
sól
Wykonanie:
Bób płuczemy i wrzucamy do parowaru, gotujemy około 15 minut, powinien być miękki. Lekko studzimy i obieramy ze skórki.
W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli i płatkami chili, dodajemy oliwę, ocet i 1 łyżkę zimnej wody.
Na talerzu układamy listki rukoli, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i bób. Wszystko polewamy sosem... i gotowe !
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz