Sernik na zimno z musem truskawkowym


Na zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam sernik na zimno  z musem z truskawek. Przepis na masę serową podpatrzyłam na blogu Moje wypieki. Sernik przypadł nam do gustu, następny będzie z borówką amerykańską, która dojrzewa na krzaczkach w przydomowym ogródku. 

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Składniki na masę serową:
800 g waniliowego serka
250 ml kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1/2 szklanki wrzątku
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Składniki na mus:
2 szklanki zmiksowanych truskawek
3 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru, w zależności od naturalnej słodyczy truskawek
1/4 szklanka wrzątku


Wykonanie masy serowej:
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy biszkoptami.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, czekamy aż lekko przestygnie.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do miski przekładamy serki Danio, dodajemy po łyżce bitej śmietany delikatnie mieszając ją z serkami. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie.
Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.

Wykonanie musu truskawkowego:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i zostawiamy, aby przestygła.
W misce mieszamy mus razem z cukrem i dodajemy żelatynę, porządnie mieszając.
Mus wylewamy na zastygniętą masę serową.
Wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej 5-6 godzin.

Komentarze

Prześlij komentarz