Tarta z borówkami amerykańskimi
Krzaczki borówki amerykańskiej uginają się od owoców ! Trzeba coś z nimi zrobić... lody ukręcone, więc teraz pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać !
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki)
- 150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki)
- 30 g cukru pudru (3 łyżki)
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę budyniową:
- 3 jajka
- 420 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 110 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
oraz
- 300 g borówek amerykańskich
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
Wykonanie masy budyniowej:
Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie.
Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim borówki.
Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej.
Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny.
Podajemy schłodzone.
Pysznie wygląda taka tarta :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńwszyscy mnie dziś kuszą borówkami :(
OdpowiedzUsuńzapraszam na domowe burgery :)
Mmm, wygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpyszna!
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!:)
Serdecznie polecam :-) Robi się ją szybko, szczególnie masa budyniowa jest b. prosta i smaczna. Będzie doskonała ze wszystkimi owocami.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a ja jak na złość nie mogę kupić nigdzie borówek ani jagód.
OdpowiedzUsuń