Warzywna sałatka na ciepło
Ta sałatka na ciepło powstała po krótkim przeglądzie lodówki :-). Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, ale może również stanowić lekki letni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również sosem feta.
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
500 g fasolki szparagowej
kilka różyczek kalafiora
1 mała cukinia
3-4 łyżki oliwy z oliwek EV
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2 malutkiej suszonej papryczki chili
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanego świeżego oregano złotegosól
Wykonanie:
Ziemniaki i fasolkę obieramy. Ziemniaki kroimy na pół, fasolkę na 2-3 części i gotujemy w parowarze około 20-25 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania wkładamy do parowaru różyczki kalafiora.
W międzyczasie w moździerzu ucieramy papryczkę chili razem z solą, oliwą i octem. Na koniec dodajemy posiekane oregano, które tylko lekko rozcieramy, żeby uwolniło swój aromat.
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy cukiniowe "wstążki".
Gorące ziemniaki i fasolkę przekładamy do miski, dodajemy surową cukinię i polewamy sosem.
Wspaniała ,uwielbiam surowa cukinie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki, mogłabym jej jeść cały rok. Szczególnie teraz latem, co kilka dni takie cudo ląduje u mnie na stole. Zdrowe, lekkie mrrr :)
OdpowiedzUsuńhttp://withlovetocook.blogspot.com/
Genialne połączenie składników :) Wygląda świeżo i kolorowo!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, własnie czegoś takiego szukałam dzisiaj na kolację:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna ta sałatka ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
Nie jadłam jeszcze sałatki na ciepło, ale ta zapowiada się bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńpyszne składniki i pyszna kompozycja !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Jaka smakowita sałatka :) ! Uwielbiam wszystko, co zawiera cukinię ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
http://mojapasjasmaku.blogspot.com/