Zupa krem z cukinii z lubczykiem
Jestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem.
Składniki:
1 kg zielonej cukinii
1 litr bulionu lub wody
1 podłużny serek topiony
1 gałązka lubczyku
2 łyżki masła
1 łyżka domowej vegety
2 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końce, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy masło. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut. Następnie cukinię zalewamy woda lub bulionem, dodajemy Vegetę, serek topiony i gotujemy do miękkości. Po wyłączeniu ognia, do zupy dodajemy gałązkę lubczyku i roztarty z odrobiną soli czosnek. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie zupę miksujemy i przyprawiamy do smaku.
też robię taką, bardzo ja lubię, pyszna:)
OdpowiedzUsuńProsta i szybka, i oto chodzi :-)
UsuńBardzo ładna stylizacja.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-)
UsuńRobię podobną, dodaję jeszcze ziemniaka, by była gęstrza :)
OdpowiedzUsuńTeż fajnie :-)
UsuńA domowa Vegeta to co to takiego..? 0:)
OdpowiedzUsuńDomowa Vegeta to przyprawa warzywna zrobiona przez nas w domu. Obiecuję, że wkrótce wrzucę przepis, a na razie posiłkuję się netem, żebyś zobaczyła jak to wygląda :-)
Usuńhttp://zmiksowani.pl/przepisy-na/domowa-vegeta
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń