Zupa krem z cukinii z lubczykiem


Jestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem.

Zupa krem z cukinii z lubczykiem
Składniki:
1 kg zielonej cukinii
1 litr bulionu lub wody
1 podłużny serek topiony
1 gałązka lubczyku
2 łyżki masła
1 łyżka domowej vegety
2 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końce, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy masło. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut. Następnie cukinię zalewamy woda lub bulionem, dodajemy Vegetę, serek topiony i gotujemy do miękkości. Po wyłączeniu ognia, do zupy dodajemy gałązkę lubczyku i roztarty z odrobiną soli czosnek. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. 
Po tym czasie zupę miksujemy i przyprawiamy do smaku.

Komentarze

  1. też robię taką, bardzo ja lubię, pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną, dodaję jeszcze ziemniaka, by była gęstrza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A domowa Vegeta to co to takiego..? 0:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowa Vegeta to przyprawa warzywna zrobiona przez nas w domu. Obiecuję, że wkrótce wrzucę przepis, a na razie posiłkuję się netem, żebyś zobaczyła jak to wygląda :-)
      http://zmiksowani.pl/przepisy-na/domowa-vegeta

      Usuń
  4. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz