Domowe lody porzeczkowe
Upały nas nie chcą opuszczać, więc musimy się chłodzić od środka :-). Dlatego dzisiaj kolejna odsłona lodów, tym razem o smaku porzeczkowym. Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że nie ma to jak lody własnej roboty ! Moja maszynka do lodów już się całkiem zamortyzowała ! A przede mną kolejne wyzwania :-)
Domowe lody porzeczkowe
Składniki:
- 3 żółtka jaj
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 70 g cukru
- 50 g domowego cukru waniliowego
- 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i porzeczki mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Komentarze
Prześlij komentarz