Gazpacho, hiszpański chłodnik
Klasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu. Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje 😀.
Inne przepisy na gazpacho na blogu
Na blogu znajdziesz także inne pomysły na ten pyszne hiszpańskie chłodniki. Kliknij w przepis, aby do niego przejść:
Kulinarne inspiracje na Facebooku
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na FB → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity
Składniki:
- 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
- 350 g czerwonej papryki
- 400 g zielonego ogórka
- 10 g czosnku
- 100 g cebuli
- 75 ml oliwy EV
- 75 ml octu winnego
- 100 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie
- Warzywa obieramy, kroimy na kawałki, z papryki usuwamy nasionka.
- W blenderze miksujemy wszystkie składniki na chłodnik.
- Chłodzimy w lodówce, podajemy bardzo zimne.
Komentarze
Prześlij komentarz