Pasta z bakłażana
Sezon bakłażanowy w pełni ! Bardzo mnie to cieszy, bo bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw. Niestety, w domu jestem osamotniona w mojej miłości, bo poza Połówkiem, który sporadycznie jada bakłażana, nie ma innych chętnych. Ale ja się nie zrażam i kombinuję :-). Dziś będzie to pasta z pieczonego bakłażana.
Pasta z bakłażana
Składniki:
1 duży bakłażan (niestety zapomniałam go zważyć...)
3 łyżki oliwy z oliwek EV
3 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka posiekanej natki
Wykonanie:
Bakłażana kroimy na pół, smarujemy oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 30 minutach sprawdzamy czy jest miękki, jeśli tak, to go wyjmujemy; jeśli jeszcze, nie to pieczemy odpowiednio dłużej.
Ja dzisiaj robię baba ganoush, też pastę z bakłażana. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńJuż się zapisuję :-)
Usuń