Sos alioli na mleku
Do calamares la romana koniecznie musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli, ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. wymieszałam po prostu majonez z czosnkiem. Dzisiaj przedstawiam sos, który zrobimy sami. Nie zawiera on jajka, bo Hiszpanie przy tak wysokich temperaturach wystrzegają się surowych jaj, jest robiony na mleku. Jest zdecydowanie lżejszy od tego klasycznego, a robi się go dosłownie w parę chwil !
Sos alioli na mleku
Składniki:
200 ml oliwy z oliwek EV
100 ml mleka
1 duży żabek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Ważne ! Wszystkie składniki muszą być schłodzone !
W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając końcówkę na samym dnie naczynia, miksujemy przez chwilę, nie ruszając go, aż zobaczymy, że z mleka i oliwy zaczyna się robić majonezowa emulsja. Wtedy podnosimy powoli końcówkę blendera do góry, miksując aż uzyskamy gładki sos.
W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając końcówkę na samym dnie naczynia, miksujemy przez chwilę, nie ruszając go, aż zobaczymy, że z mleka i oliwy zaczyna się robić majonezowa emulsja. Wtedy podnosimy powoli końcówkę blendera do góry, miksując aż uzyskamy gładki sos.
Te ha quedado de lujo y encima más ligera. Me quedo para seguir tu blog.
OdpowiedzUsuńMuxuak
Rosa, muchisimas gracias por tu comentario ! Es un placer escucharlo de una Espanola !
UsuńMe encanta la cocina espanola y he visto en tu blog unas recetas riquisimas :-). Voy a probar a hacerlas !
Po zrobieniu tego w tych proporcjach uzyskałam zielonkawy,gorzki w smaku sos nadający sie tylko do kosza! Zupelnie źle podane proporcje,za duzo oliwy!
OdpowiedzUsuńProporcje są idealne, robię ten sos od lat. Musi być dużo oliwy, tradycyjny sos alioi składa się w 90% z oliwy.
Usuń