Sos alioli na mleku


Do calamares la romana koniecznie musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli, ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. wymieszałam po prostu majonez z czosnkiem. Dzisiaj przedstawiam sos, który zrobimy sami. Nie zawiera on jajka, bo Hiszpanie przy tak wysokich temperaturach wystrzegają się surowych jaj, jest robiony na mleku. Jest zdecydowanie lżejszy od tego klasycznego, a robi się go dosłownie w parę chwil !

Sos alioli na mleku

Składniki:
200 ml oliwy z oliwek EV
100 ml mleka
1 duży żabek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Ważne ! Wszystkie składniki muszą być schłodzone !
W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając końcówkę na samym dnie naczynia, miksujemy przez chwilę, nie ruszając go, aż zobaczymy, że z mleka i oliwy zaczyna się robić majonezowa emulsja. Wtedy podnosimy powoli końcówkę blendera do góry, miksując aż uzyskamy gładki sos.

Komentarze

  1. Te ha quedado de lujo y encima más ligera. Me quedo para seguir tu blog.
    Muxuak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rosa, muchisimas gracias por tu comentario ! Es un placer escucharlo de una Espanola !
      Me encanta la cocina espanola y he visto en tu blog unas recetas riquisimas :-). Voy a probar a hacerlas !

      Usuń
  2. Po zrobieniu tego w tych proporcjach uzyskałam zielonkawy,gorzki w smaku sos nadający sie tylko do kosza! Zupelnie źle podane proporcje,za duzo oliwy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje są idealne, robię ten sos od lat. Musi być dużo oliwy, tradycyjny sos alioi składa się w 90% z oliwy.

      Usuń

Prześlij komentarz