Chlebki z rozmarynem
Zaintrygowana przepisem na chlebki z rozmarynem z bloga Krystyny9 postanowiłam je upiec sama, bo akurat jak ulał pasowały mi do mojej pasty z bakłażana.
Przy okazji też dołączam z tym przepisem do co miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach, która prowadzi na swoim blogu Wisła.
Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać w blaszanym pudełku, żeby nam nie zwilgotniały.
Chlebki z rozmarynem
Składniki:
- 250 g mąki chlebowej
- 150 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 2 szczypty słodkiej papryki
- Dodatkowo:
- gruba sól morska, rozmaryn
- olej do posmarowania chlebków
- mąka ziemniaczana do wałkowania
Wykonanie:
Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn. Miseczkę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania.
Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy.
Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem i odwracamy je tak, aby pokryło się całe olejem. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Po godzinie, kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, musimy je lekko odgazować i ponownie wstawić do lodówki, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki.
Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy olejem, posypujemy solą i rozmarynem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki około 15-20 minut.
Fajne chlebki na małą przekąskę :")
OdpowiedzUsuńI robi się je szybko. Doskonały jest ten patent z mąką ziemniaczaną !
UsuńŚwietne połączenie chlebka z pastą bakłażanową, to takie smaki już nieco jesienne, uwielbiam.
UsuńOj faktycznie, już nieco jesienne, ale smakowite :)
Usuń