Dyniowe ślimaczki drożdżowe
Dzisiaj kolejny przepis do którego wykorzystamy pieczoną dynię. Przepis podpatrzyłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię, upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ?
Dyniowe ślimaczki drożdżowe
Składniki na około 28 sztuk:
Ciasto
- 500 g mąki
- 230 g pieczonej dyni
- 100 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 80 ml letniego mleka
- 1 jako
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Nadzienie:
- 60 g stopionego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pieczoną dynię blendujemy. W misce łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy przez 10 minut mikserem. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto będzie się nam kleiło do rąk, ale nie należy dosypywać więcej mąki, bo bułeczki wyjdą nam ciężkawe.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na cienki prostokąt o wymiarach około 25 x 40 cm. Powierzchnię ciasta smarujemy stopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru i przypraw. Następnie ciasto zwijamy w rulon, żeby było mi łatwiej zwijać ciasto przecięłam je na 2 części, czyli powstały mi dwa prostokąty o wymiarach 25 x 20 cm. Zwinięte rulony kroimy na 9-10 części, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je mlekiem.
Ślimaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
ślicznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńA jak smakują !!! :-)
Usuńbułeczki cudne :)takie ślicznie żółte, czy pomarańczowe :) piekłam już chleby z dynią, ale takich bułeczek chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńŻółto-pomarańczowe ;-)). Hokkaido daje taki fajny kolorek ! Serdecznie polecam Ci ten przepis, nie będziesz żałować :-)
UsuńZabiore sie za nie :-)
OdpowiedzUsuńA zamiast dyni...??
OdpowiedzUsuńPróbowałam z jabłkiem... nie wyszły złe ale może ktoś ma inny, lepszy pomysł? :)
Hmmm... to musi być owoc lub warzywo, które ma mało wody, bo inaczej ciasto będzie za luźne.
UsuńA może marchewka ? :-) Będzie przy okazji ładny kolorek !
Zrobiłam w końcu jabłkowo-marchewkowe... wyszły lepsze niż z samym jabłkiem... ogólnie pyszne, bez względu na "zawartość" ;)
UsuńTo się bardzo cieszę, że wyszły :)
Usuńpiękne :) bardzo lubię ślimaczki i wypieki dyniowe :)
OdpowiedzUsuńWiesz, że ja też ! Robię je w różnych wersjach :-)
Usuń