Pieczona dynia
Sezon dyniowy w pełni! Co roku pojawiają się nowe odmiany dyni, na straganach aż mieni się od jesiennych kolorów! Odmianę z wyspy Hokkaido, Uchiki Kuri na pewno wszyscy smakosze dyni znają, dzisiaj obok niej pojawia się nowa odmiana tego warzywa: Futsu Black. Ta odmiana, tak jak i Hokkaido nadaje się do jedzenia ze skórką.
Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić puree, a następnie je zamrozić.
Na blogu jest przepis na → zupę krem z pieczonej dyni i mnóstwo innych przepisów na wykorzystanie pieczonej dyni → dynia na wytrawnie, moje ulubione przepisy oraz dynia na słodko, najlepsze domowe przepisy.
Na blogu jest przepis na → zupę krem z pieczonej dyni i mnóstwo innych przepisów na wykorzystanie pieczonej dyni → dynia na wytrawnie, moje ulubione przepisy oraz dynia na słodko, najlepsze domowe przepisy.
Pieczona dynia
Składniki:
- dynia (u mnie Hokkaido i Muscat de Provence)
- oliwa EV
- sól
- kumin
- chili
- czosnek
Wykonanie w dwóch wersjach
Jako baza do dań wytrawnych
- Dynie pokrój na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie posmaruj je delikatnie oliwą i posyp przyprawami.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (termoobieg) przez około 25-30 minut.
Jako baza do dań słodkich
- Dynie pokrój na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie posmaruj je delikatnie oliwą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (termoobieg) przez około 25-30 minut.
Jak to dobrze, że gospodarstwo Państwa Majlertów mam pod ręką - taka pieczona dynia może konkurować z niejednym daniem!!
OdpowiedzUsuńJa też się cieszę, bo też mieszkam niedaleko :)
Usuń