Sos z pieczonych pomidorów
Przy ostatnim pieczeniu pomidorów część z nich brzydko mi się rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy...
Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem.
Sos z pieczonych pomidorów
Składniki:- 500 g pieczonych pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę.
Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami cebuli.
pieczone pomidory, uwielbiam ten smak!
OdpowiedzUsuńJa też ! Różnica kolosalna, a zachodu niewiele ;-)
Usuń