Domowa esencja waniliowa
Do tej pory korzystałam ze sklepowych zapachów waniliowych czy raczej wanilinowych.... Studiując etykietkę zobaczyłam, że poza alkoholem jest w nich sama chemia... Zaczęłam więc szukać w Internecie podpowiedzi, jak zrobić taką esencję samemu w domu. Znalazłam i dziś dzielę się tym przepisem z Wami. Tak więc teraz, oprócz domowego cukru waniliowego mam też swoją własnoręcznie zrobioną esencję.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na domowe przyprawy:
- świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory
- Sól ziołowa z rozmarynem
- Gomasio z siemienia lnianego
- Wędzona sól
- Sól cytrynowa
- Domowa vegeta II
- Domowa przyprawa grzybowa
- Ziołowa sól
- Przyprawa do piernika II
- Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa
- Toskańska przyprawa ziołowa
- Esencja pomarańczowa
- Przyprawa meksykańska do chili con carne
- Mielona skórka pomarańczowa
- Domowa przyprawa do piernika
- Przyprawa do dań z kapustą
- Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem
- Domowa warzywna pasta bulionowa
- Domowa vegeta
- Przyprawa do ciasta dyniowego
Domowa esencja waniliowa
Składniki:
- 200 ml wódki
- 3 laski wanilii
Wykonanie:
Do wyparzonego słoika lub innego szklanego naczynia, które będzie można szczelnie zamknąć, wlewamy wódkę. Laski wanilii dzielimy na pół, a następnie kroimy wzdłuż. Nie musimy wyskrobywać nasionek.
Naczynie dokładnie zamykamy i odstawiamy na 2 miesiące w chłodne i suche miejsce, nie może to być jednak lodówka.
Tak przygotowaną esencję możemy przechowywać bardzo długo.
Natomiast gdy zużyjemy już jej połowę, dolewamy do niej wódki i wkładamy nowe laski wanilii, nie usuwając tych starych.
Komentarze
Prześlij komentarz