Placuszki dyniowe na słodko
Dynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze.
Tak oglądam różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :).
Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :)
Placuszki dyniowe na słodko
Składniki:
500 g białego sera na sernik
500 g g pieczonej dyni
3 jajka
szczypta soli
13 czubatych łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
olej do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dolać więcej mleka.
Placuszki smażymy na patelni na gorącym tłuszczu nakładając niecałą łyżkę ciasta na jeden placek. Placki są delikatne i zdecydowanie łatwiej przewraca się małe placki.
Po usmażeniu osączamy na kuchennym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem.
pycha:)
OdpowiedzUsuńJakie cudnie pomarańczowe!
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie jest osłodzić sobie jesień takim deserkiem
Dynia jest doskonałym "barwnikiem" ;)
UsuńWyglądają przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakują :)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie :))))))))))))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń