Jesienny sernik dyniowy
Mój mąż zapytał mnie w sobotę, jak długo jeszcze potrwa sezon na dynię... ? No tak, pomyślałam, rodzinka ma już dosyć, bo ostatnio gdzie nie spojrzysz na talerz... to dynia :)
Tak więc dziś nie może być inaczej: oto przepis na ciasto z dynią, tym razem będzie to sernik. Przepis wypatrzyłam na Mirabelkowym blogu i podeszłam do niego trochę sceptycznie... Sernik i dynia ? Jakoś mi to nie pasowało... Ale powiem, że warto było. Smak sernika mnie pozytywnie zaskoczył, a przepis jest bardzo prosty i szybki. I nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała :)
Kto jeszcze nie próbował sernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam !
Jesienny sernik dyniowy
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki:
Składniki:
Spód
- 130 g ciastek owsianych
- 60 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa
- 400 g mielonego twarogu
- 3 jajka
- szczypta soli
- 100 g brązowego cukru
- 250 g pieczonej dyni
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego
- 3 łyżki mąki pszennej
Wierzch
- 200 ml śmietany 18%
- 30 g cukru
Wykonanie
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciastka miksujemy razem z masłem i przyprawami, przekładamy do tortownicy. Dociskamy je mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki.
- Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową.
- Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą.
- Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.
- Po tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i dokładnie rozprowadzamy.
- Zapiekamy przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie.
- Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł.
- Zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Sernik podajemy całkowicie wystudzony.
Ha, też korzystałam z tego samego przepisu parę dni temu :) Sernik faktycznie smaczny :) I bardzo ładnie Ci się udał :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Pychotka, prawda ? :)
UsuńSernik z dynią pyszny jest :) I choć to nieco zaskakujące połączenie, moim zdaniem niezwykle udane :) Twój sernik wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńU mnie też wszędzie dynia... Ale jeszcze nikt nie marudzi ;)
Smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył !!! A dziś na obiad były placuszki dyniowo-serowe ;)
UsuńNigdy nie jadłam. Moi też mają dosyć dyni, a ja ciągle niedosyt:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, zachęcam ! To był mój pierwszy raz ;)
UsuńSernik wyszedł pięknie, ale dekoracja również przyciąga uwagę, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowa :)
Usuńwspaniały sernik :) chętnie bym spróbowała wersji z tą przyprawą ;)
OdpowiedzUsuń