Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym
Dzisiaj szybciutka kremowa zupa z dyni z azjatycką nutką. Jeśli mamy upieczoną dynię, przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie chwilę. Polecam też upieczenie większej ilości dyni, zmiksowanie jej i zamrożenie. Wtedy wystarczy tylko wyjąć dynię z zamrażalnika i gotowe!
Ilość wody czy bulionu jest zależna od tego czy lubimy gęstą czy też rzadszą zupę. Ja lubię taką, że łycha w niej stała 😀, co też widać na zdjęciu.
Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 700 g pieczonej dyni, u mnie dynia melonowa Muscat de Provance
- 250 ml mleczka kokosowego
- 700 ml bulionu lub wody
- 1/2 małej papryczki chili
- 1 łyżeczka curry
- sól
Wykonanie
- Wszystkie składniki zupy dokładnie blendujemy.
- następnie doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy.
- Zupę doprawiamy do smaku.
dynia i mleczko kokosowe? musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńI jest :D
UsuńTeż zawsze piekę większą ilość dynii. Przydaje się do wszystkiego. Dzięki z aprzepis
OdpowiedzUsuńPolecam się :D. Pewnie jeszcze coś jesiennego upichcę !
UsuńJaki ładny kolor robi ta melonowa dynia!
OdpowiedzUsuńPrawda ? Zupełnie inny niż Hokkaido :)
UsuńUwielbiam takie zupki, teraz robię je praktycznie codziennie :)
OdpowiedzUsuńJak tylko za oknem robi się chłodnie, od razu wraca apetyt na ciepłą zupę :)
UsuńAle u Ciebie smacznie ;)
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuje :)
Usuńu mnie dynia już upieczona i zamrożona :) ale to zostawię na zimę, a taką zupkę chętnie zjem ze świeżej!
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak !
UsuńJak widzę teraz w sklepach te wszystkie ogromne, piękne dynie to też szykuję się do przyrządzenia takiej zupki ; )
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam i życzę smacznego :)
UsuńDzisiaj był mój pierwszy raz z zupą z dyni. O takiej wersji z mleczkiem kokosowym też czytałam i myślę, że to będzie moja kolejna zupka z zastosowaniem dyni :)
OdpowiedzUsuńMleczko dodaje dyni takiego wschodniego, azjatyckiego posmaku ! Polecam :)
Usuń