Domowe lody gruszkowe
Wprawdzie upały już się dawno skończyły, ale kto powiedział, że na jesieni nie może przyjść nam ochota na lody ? Mnie właśnie przyszła ;) i postanowiłam wykorzystać do ich produkcji gruszki, moje ulubione jesienne owoce. Im bardziej dojrzałe owoce, tym bardziej aromatyczne wyjdą nam lody. Następnym razem zrobię jej z dodatkiem przypraw, może kardamonu, cynamonu lub mielonych goździków... ?
Domowe lody gruszkowe
Składniki:
3 żółtka200 ml mleka
200 ml śmietanki 36%
120 g cukru
350 g gruszek + 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ważnie przy robieniu lodów: wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone !
Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok, wtedy zwiększamy ogień i gotujemy do miękkości owoców, około 15-20 minut.
Owoce odstawiamy do wystygnięcia, a następnie je przecieramy przez sitko lub blendujemy i chowamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do nich mleko i dokładnie mieszamy.
Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą żółtkową, a następnie z gruszkami.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin miskę z maszynki do lodów. Włączamy ją i powoli wlewamy do niej masę lodową. Maszynka powinna pracować około godziny, następnie lody przekładamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy przez 3-4 godziny.
Domowe lody to musi być coś ! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam doz robienia :)
Usuń:) swietne
OdpowiedzUsuńpycha:d świetny deser:)
OdpowiedzUsuńOj takie lody to ja bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńDomowe są najlepsze !
OdpowiedzUsuńCzy takie lody można zrobić również bez maszyny do lodów? :)
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście ! W takim wypadku raz na 30 -45 minut trzeba wyjąć lody z lodówki i zmiksować. Czynność tę należny powtórzyć 4-5 razy.
Usuń