Domowy makaron



Moje dziewczyny uwielbiają makaron w każdej postaci ! Tym razem postanowiłam je nakarmić własnoręcznie zrobionym makaronem. Przepis wypatrzyłam na blogu Chillibite.pl. Doskonałym udogodnieniem przy produkcji domowego makaronu jest maszynka. Mam taką najprostszą, kupiona za parę groszy, ale i ona doskonale zdaje egzamin. Jedyny minus to taki, że posiada tylko 2 grubości do ciecia makaronu.
Makaron wyszedł przepyszny. Użyłam do niego wiejskich jaj z podwójnym żółtkiem, dlatego jest taki żółciutki :).


Domowy makaron

Składniki na 2 osoby:
100 g mąki typ 650
1 duże jajko
szczypta soli


Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy przez kilkanaście minut, ja pomagałam sobie mikserem z hakami.
Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto odcinamy po kawałku, wałkujemy na pożądaną grubość (wspomagam się maszynką do makaronu), i pozwalamy ciastu trochę się podsuszyć. Jeśli mamy taka możliwość, najlepiej płachty ciasta jest po prostu rozwiesić. 
Teraz już możemy przystąpić do krojenia makaronu i tu znowu użyteczna będzie maszynka, która potnie nam makaron w dosłownie chwilę. Jeśli nie mamy maszynki makaron kroimy ręcznie.
Pokrojony makaron rozrzucamy na stolnicy lub blacie oprószonym mąką.
Gotujemy w garnku z dużą ilością posolonej wody, przez około 4 minuty.




Komentarze

Prześlij komentarz