Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel)
Kolejne ciasto drożdżowe, które podbiło moje serce. Troszkę podobny do szwedzkich bułeczek cynamonowych Kanelbullar, ale nie zawiera kardamonu. Jest przepyszny i przepięknie się prezentuje. Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z konfiturą gruszkową z nutką wanilii lub gruszkowo-pomarańczową. Przepis pochodzi z bloga Życie smakiem się toczy.
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel)
Składniki:
Ciasto
15 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
300 g maki pszennej 550
30 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
Farsz
50 g roztopionego masła
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko i masło, mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które potem umieszczamy w natłuszczonej misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
W kubku mieszamy składniki farszu.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec łączymy obydwa końce warkocza, formują okrągły wieniec.
Na tym filmiku jest dokładana instrukcja jak to zrobić.
Wieniec przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wieniec pieczemy około 40 minut.
15 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
300 g maki pszennej 550
30 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
Farsz
50 g roztopionego masła
4 łyżki brązowego cukru
3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko i masło, mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które potem umieszczamy w natłuszczonej misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.
W kubku mieszamy składniki farszu.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec łączymy obydwa końce warkocza, formują okrągły wieniec.
Na tym filmiku jest dokładana instrukcja jak to zrobić.
Wieniec przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wieniec pieczemy około 40 minut.
Zachwycający :)
OdpowiedzUsuńPięknie zawinięty, też taki robię , ale zaplatam warkocz.
OdpowiedzUsuńMasło powoduje ,że ciasto smakowicie się rozdziela, pyszności
Bożenko, czyli dzielisz ciasto na trzy ?
OdpowiedzUsuńJakie to jest świetne! Wczoraj wieczorem upiekłam a dziś rano już nie było ;) Jak wygląda tak i smakuje :) Uczta dla podniebienia zwłaszcza jak ktoś lubi cynamon :)
OdpowiedzUsuńNam też bardzo smakowało :-). A nie masz przypadkiem jakiejś fotki ? Akurat trwa fajny konkurs, dziś jest ostatni dzień...
UsuńMam przed włożeniem do piekarnika...wieniec robiłam pierwszy raz i to taka fotka "robocza"... raczej nie na konkurs :) Następnym razem przy kolejnym konkursie podeśle :)
UsuńNie szkodzi, że robocza :)
Usuń