Focaccia z oliwkami
Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccię.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy:
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy:
Focaccia z oliwkami
Składniki na 2-3 sztuki:
(wg. J. Hamelmana)Zaczyn płynny
- 30 g aktywnego zakwasu pszennego
- 150 g mąki pszennej chlebowej 650
- 180 g wody
Ciasto chlebowe
- 360 g płynnego zaczynu
- 360 g letniej wody
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
- 630 g mąki pszennej chlebowej 650
- 2 łyżeczki soli
- 200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na pół
Wykonanie:
Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek.
Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki (garść oliwek odkładamy do położenia na cieście) i wyrabiamy ręcznie.
Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.
Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po tym czasie w cieście robimy małe dołki opuszkami palców.
Piekarniku nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy focaccię przez około 20 minut, do momentu kiedy będzie rumiana.
pyszna była :) zjadłabym ją ponownie! chlebek również!
OdpowiedzUsuńTak, to przepis zdecydowanie do powtórzenia :)
Usuńpyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, szczególnie z oliwkami. Mniam!
OdpowiedzUsuńPani Agato pomocy....a jak przygotowac zakwas przenny i plynny zaczyn? Dziekuje:-)
OdpowiedzUsuńNie mam niestety na blogu przepisu na pszenny zakwas. Proszę wpisać w google, tam jest mnóstwo przepisów.
UsuńNatomiast płynny zaczyn, to jest to co przygotowaliśmy poprzedniego dnia z zakwasu, mąki i wody.