Kurczak w mleku kokosowym


Bardzo lubię pierś z kurczaka i to z paru powodów. Po pierwsze, dla mnie kobiety pracującej jest bardzo istotne to, że  szybko można z niej przygotować danie obiadowe. Kilkuminutowe smażenie i główny składnik dania gotowy. Po drugie jest mięsem w miarę mało kalorycznym, jeśli oczywiście usmażymy go na małej ilości tłuszczu i bez panierki :). Poza tym mięso dobrze komponuje się z każdym składnikiem i doskonale smakuje zarówno z nutką słodyczy, jak i  w ostrzejszym wydaniu. 
Dziś przepis o lekko wschodnim zabarwieniu, czyli z mlekiem kokosowym. Przepis znalazłam na  Filozofii smaku.


Kurczak w mleku kokosowym

Składniki ( 2-3 porcje):
1 cebula pokrojona w kostkę
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 posiekana papryczka chili
1 zielona lub czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów 400 g
200 g mleka kokosowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego czosnek, chili i cebulę i smażymy dalej prze 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, mieloną paprykę i mleko kokosowe. Gotujemy około 15 minut, a na koniec przyprawiamy  solą i pieprzem



Komentarze

  1. Ciekawy pomysł - dzięki za inspirację na jutrzejszy obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, cieszę się, że trafiam w Twoje gusta smakowe :)

      Usuń
  2. Kolejny super pomysł na obiad :-)
    Wypróbowalam i jest pycha 😋 :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz