Muffiny gruszkowe z czekoladą
Korzystając z ostatnich chwil gruszkowego sezonu postanowiłam upiec muffinki. Inspirowałam się przepisem na muffinki z gruszką z Moich wypieków, ale troszkę go zmieniłam. Gruszkowe muffinki robi się bardzo szybko, są wilgotne w środku, a połączenie świeżego imbiru, gruszki i gorzkiej czekolady bardzo smakowite.
Muffiny gruszkowe z czekoladą
Składniki na 14 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cm świeżego imbiru
- 140 ml śmietany
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 300 g gruszek
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i cukier. W drugim łączymy starty świeży imbir, śmietanę, olej, i jajka.
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki i pieczemy około 20-25 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
pycha:)
OdpowiedzUsuńMniam :) I te zdjęcia takie ładne :)
OdpowiedzUsuń